Bijela roda ovaj puta i u knjizi!

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode povodom Godine bijele rode proglašene u suradnji s Općinom Kotoriba odradila je niz edukativnih aktivnosti: izrada plakata i majice s logotipom Godine bijele rode, predavanja i radionice po školama i vrtićima, terenske izlaske i proučavanje vrste prilikom prstenovanja mladunaca, foto-natječaj za najbolju fotografiju bijele rode te dvije izložbe naj-fotografija bijele rode.

Krunu svega čini naklada knjige Godina bijele rode u Međimurju koja je početkom rujna izašla iz tiska. Knjiga broji 64 stranice, autori tekstova i fotografija su djelatnici Međimurske prirode, a recenzent Vedran Lucić iz Udruge Biom. Nakladnik je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a tiskana je uz potporu Općine Kotoriba u 1000 primjeraka.

U knjizi možete pronaći odgovore na pitanja o tome koliko dugo bijela roda živi, koliko teži njeno gnijezdo, kako dugo traje seoba i koje joj opasnosti prijete na tom putu, kakva su iskustva praćenja i prstenovanja bijelih roda u Međimurskoj županiji, što učiniti u slučaju pronalaska ozlijeđene ili smrtno stradale bijele rode te upoznati rodana Ivu u obitelji Božanić.

U drugom dijelu knjige koji nosi podnaslov Bijela roda u fokusu Međimuraca objavljeno je 20 najboljih fotografija trinaestero autora koji su sudjelovali na foto-natječaju za najbolju fotografiju bijele rode.

Knjiga je distribuirana svim knjižnicama i brojnim suradnicima diljem Međimurja i šire, a poželite li je i vi imati u svojoj knjižnici, javite nam se na broj telefona 040/866-297 ili na e-mail medjimurska.priroda@gmail.com.

Kao posljednja aktivnost u Godini bijele rode bit će izložba fotografija bijele rode u Zgradi Scheier u Čakovcu, koju možete pogledati u razdoblju od 3. do 7. prosinca 2019.

Da se podsjetimo, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s Općinom Kotoriba proglasila je ovu 2019. godinu Godinom bijele rode u Međimurskoj županiji zbog činjenice da je naselje Kotoriba dvije godine zaredom imalo rodina gnijezda s najviše mladunaca u Međimurju i Hrvatskoj, naime, po pet u jednom gnijezdu.

Zahvaljujemo Općini Kotoriba, udruzi Biom, svim sudionicima foto-natječaja, kao i svim ljudima koji iskazuju dobrodošlicu ovoj nama tako bliskoj ptičjoj vrsti!

Vrijeme za očuvanje neke vrste je dok je ta vrsta još uobičajena. (Rosalie Barrow Edge)