Šuma – jesenja kraljica boja

Dolaskom jeseni u prirodi se odvija jedna od najljepših priča, ona u kojoj šuma postaje kraljica boja. Šuštanje otpalog lišća, miris zrelih plodova, lagani vjetar i rominjanje kiše pobuđuju spektar vizualnih i olfaktornih osjetila kod ljudi. No, otkuda svo to šarenilo u šumama?

Proces započinje u kasno ljeto kada listopadno drveće povlači što je više moguće hranjivih tvari iz listova i počinje sa skladištenjem rezervnih tvari u deblo i korijenje. Opadanje lišća odvija se zbog dva razloga. Prvi razlog je kako lišće, preko kojeg se odvija izmjena vode i plinova, ne bi gubilo vodu u zimskim mjesecima do kojeg bi u tom razdoblju teško došlo zbog nedostatka vode u zimskim mjesecima. Drugi razlog je taj što bi lišće moglo smrznuti tijekom zime i što se povećava površina na kojoj bi se zadržavao snijeg, a time bi se povećala opterećenost grana i krošnja i lako bi došlo do pucanja grana pod težinom snijega. Novija istraživanja pokazuju da se opadanjem lišća drveće zapravo rješava svojih otpadaka.

Znanstvenik Brian Ford tvrdi: „Dugo vremena na list smo gledali kao na organ koji fotosintezom zadržava energiju. No list je na neki način i ćelija u kojoj biljka pohranjuje svoje otpadne tvari te ih se rješava u trenutku kada list otpadne“.

Uslijed sve kraćih dana stablo dobiva informaciju i započinje sa obustavom kolanja tvari kroz drveće. Ukratko u bazi lisne peteljke uslijed djelovanja biljnih hormona stvara se rastavno tkivo koje sprečava dotok hranjivih tvari i vode u list. Klorofil odnosno zeleni pigment u listu počinje se razlagati u svoje sastavne dijelove, kako bi se idućeg proljeća mogao pretvoriti u novo lišće. Čim se zelena boja počinje ispumpavati iz lista počinju prevladavati drugi tonovi od nježnijih žutih, preko jake grimizne, do ljubičaste, jarko crvene i smeđe u listu. Za ovu pojavu odgovorni su biljni pigmenti od kojih je možda najpoznatiji antocijan zaslužan za crvenu boju i karotenoidi koji daju žutu i narančastu boju. Najpoznatiji po šarenoj paleti različitih boja lišća od žute do tamno crvene jesu javori. Još jedna od mnogih blagodati koje nam šuma daje, uz onu najvažniju, a to je zrak koji udišemo, jest i uživanje u prekrasnim bojama koje pozitivno djeluju na naše zdravlje.

 

Tekst napisala: Sara Srša, mag. ing. silv.