Studijski posjet Kući Velebita

Centri za posjetitelje relativno su novija atrakcijska infrastruktura za posjetitelje nekog područja koja se grade u Hrvatskoj uglavnom u nacionalnim parkovima, parkovima prirode, arheološkim nalazištima ili uz ostale značajne znamenitosti. Centar je mjesto koje je uz turističku atrakciju i javno mjesto muzejske namjene. Služe za interpretaciju lokalne prirodne ili kulturne baštine, te znamenitosti i povijesnog značaja nekog područja i njegove okolice.

Iduća, 2020. godina, je godina koja će ostati zapamćena u povijesti Međimurja kao godina otvorenja prvog Centra za posjetitelje pod nazivom Med dvemi vodami u kojem će se interpretirati prirodna baština Međimurja. Kako bi opravdali ovakav povijesni značaj djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode polako se pripremaju za taj dan, a kako to najbolje učiniti nego učiti na primjerima dobre prakse. Djelatnice su posjetile 14. studenoga 2019. godine Centar za posjetitelje Kuća Velebita koji se nalazi se u naselju Krasno u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit u sklopu Javne ustanove Nacionalnog parka „Sjeverni Velebit“.

 

Kuća Velebita jedan je od novijih centara za posjetitelje otvoren 2017. godine. Postav centra proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću kako bi se posjetiteljima što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost. Kroz koncept postava i opremanja centra za posjetitelje koriste se najsuvremenije prezentacijske tehnologije kako bi se sadržaj prikazao na, posjetiteljima, atraktivan način. Kuća Velebita prikazuje život na Velebitu, klimu, ekosustave, životinjske i biljne vrste, kulturnu baštinu, geologiju i podzemlje. Naglasak je na podzemlju kao posebnosti Sjevernog Velebita u kojem se skriva oko 400 jama. Posjetiteljima se približuje geologija i postanak jama, povijest i tehnike istraživanja jama te životinjski svijet. Najzanimljiviji dio postava svakako je Buromat kojim se posjetiteljima pokušava dočarati jačina udara bure, a sam centar za posjetitelje krije još mnogo zanimljivosti.

 

Tekst napisala: Sara Srša, mag. ing. silv.