Izradite svoju hranilicu za ptice

Ljudi su u posljednjih nekoliko stoljeća drastično promijenili ili uništili prirodna staništa čime su se i prirodni izvori hrane za ptice znatno prorijedili. Zima s dugotrajnim snježnim pokrivačem i velikim minusima za ptice je razdoblje gladovanja te se uspjeh preživljavanja ptica značajno smanjuje. Mnoge ptice tada ne nalaze dovoljno hrane i ugibaju. Stoga je odgovor na pitanje treba li hraniti ptice zimi naprosto DA, osobito tijekom oštrih zima. Zimsko hranjenje ptica poželjno je provoditi od prosinca do ožujka te je idealno vrijeme da se pripremite za nadolazeću sezonu hranjenja ptica izradom svoje hranilice za ptice. 

U mnogim trgovačkim centrima možete pronaći različite hranilice za ptice, izrađene od drveta ili plastike. Neke su dobre i pogodne, ali ima i onih previše ukrašenih i raznobojnih koje ptice teško prihvaćaju jer ih se boje. Međutim, i sami možete kod kuće izraditi jednostavne hranilice uz minimalni napor i trošak. Evo jednog jednostavnog i reciklirajućeg primjera od plastične boce.

Pticama nemojte davati uvijek iste količine hrane. Kada je zima blaga, ptice relativno lako pronalaze dobar dio svoje prirodne hrane pa mnoge vrste rijetko ili uopće ne posjećuju hranilice. Sjenice i vrapci će u manjem broju uvijek biti prisutni, a sve dok je zima blaga, hranite ih umjereno. Tijekom oštrih zima s dubokim snijegom i dugotrajnim minusima, ptice iz šuma i s polja u velikom broju zalaze u sela i gradove u potrazi za hranom. U takvim uvjetima ptice hranite redovito i obilno. Kad jednom započnete s hranjenjem, morate biti dosljedni i hraniti ptice do kraja snijega ili jake studeni.

Čime hraniti ptice? Raznim sjemenkama među kojima je najvažniji neprženi i nesoljeni suncokret, sirove sjemenke bundeve, orah, lješnjak, nesoljeni kikiriki te smjesa sitnih sjemenki koja se prodaje kao hrana za kanarince ili srednje velike papige. Žitarice, kukuruz i riža također su pogodna hrana za neke vrste ptica. Pogodne su i kuglice od goveđeg loja pomiješanog s raznim sjemenkama te svježe ili sušeno voće, među kojima je svakako najvažnija jabuka. Moguće je iskoristiti i ostatke iz kuhinje: kuhanu rižu, kuhani kukuruz, zeleno povrće i ostatke voća koji su natruli pa ih namjeravate baciti u otpad. Ptice nikako ne hranimo kruhom jer ga ne mogu probaviti te od njega obole i uginu.

Zimsko hranjenje ptica pruža odličnu priliku i za njihovo promatranje iz neposredne blizine. To posebno vrijedi za one ljubitelje ptica koji su se tek nedavno počeli upoznavati s njihovom raznolikošću. Ptice na hranilici nisu odveć plahe, lako ih je promatrati čak i bez dalekozora, s nekoliko metara kroz prozor iz tople sobe. Stoga, postavite hranilicu u dvorište ili voćnjak, pomozite pticama da prežive zimu u što većem broju i uživajte u njihovoj blizini. Jer, za ptice kao i za čovjeka – zima je zima!