Postignuća u 2019. godini

Pri kraju je još jedna kalendarska i zaštitarska godina te ujedno prilika da sumiramo postignuća. Osim do sad najvećeg broja realiziranih redovnih aktivnosti, odradili smo značajan dio aktivnosti na projektu “Med dvemi vodami”. Građevinski radovi su u fazi finalizacije, a započeto je i opremanje stalne muzeološke izložbe “Med dvemi vodami” u Križovcu. Kreiran je vizualni identitet za sve lokacije na kojima se provode investicije, osmišljeni su suveniri za suvenirnicu, a izrađen je i marketing plan. Nakon četiri odrađene radionice i kompleksnog procesa planiranja Akcijski plan upravljanja posjetiteljima u zaštićenim područjima Međimurske županije je pred završetkom i usvajanjem. U prvoj polovici godine na natječaj programa prekogranične suradnje  Interreg HU-HR prijavili smo dva nova projektna prijedloga ukupne vrijednosti 2.000.000 kn čije rezultate očekujemo u prvoj polovici 2020. godine. U nastavku donosimo samo dio postignuća na koje smo ponosni i koji su obilježili 2019. godinu:

± Proveli smo sve planirane monitoringe prioritetnih vrsta za Međimursku županiju (njih 17).

± Kartirali smo crvenog mukača, dunavskog vodenjaka i barsku kornjaču.

± Bez obzira na radove u CZP Med dvemi vodami educirali smo 50-ak grupa te sveukupno 2500 posjetitelja na različitim programima i događanjima tijekom godine.

± Kampanja “2019. Godina bijele rode” obilježena je iznimno uspješnom foto-izložbom te knjigom o bijeloj rodi u Međimurskoj županiji.

± Početkom godine organizirali smo stručni skup za 60 stručnjaka o turizmu promatranja ptica s pripadajućim zbornikom sažetaka, a bili smo i dio organizacijskog odbora Sedmog hrvatskog geografskog kongresa koji je u listopadu održan u Čakovcu.

± Napisali smo više od 50 tekstova na aktualne teme iz zaštite prirode za regionalne tjednike s područja Međimurske županije te preko 100 internetskih  objava na www.medjimurska-priroda.info

± Koproducirali smo kazališnu predstavu Adam, obilježili 22.5.2019. u CZK Rudar te nakon provedenog natječaja “Mladi čuvari prirode” nagradili nabolje.

±  5, svibnja organiziran je Dan otvorenih vrata u Križovcu.

± Zbrinuli smo preko 10 ozlijeđenih strogo zaštićenih vrsta.

± Maknuli smo ilegalne lovačke čeke iz Spomenika prirode Bedekovićeve grabe.

± Kobile su žive i zdrave te obavljaju svoju funkciju održavanja Žabničko-vrhovljanske gmajne.

± Ustrojili smo arhivu i pripadajuće pravilnike te sustav E-računa.

± Djelatnici su sudjelovali na preko 20 različitih edukacija, seminara i skupova u cilju stručnog usavršavanja i kvalitetnijeg obavljanja svojih zadataka.

± Aktivnosti na projektu “Partneri za prirodu” kojim se razmjenjuju pozitivne praske upravljanja zaštićenim područjima su provedene prema planu.

± Postavili smo dva hotela za kukce (SPA Perivoj Zrinski i dvorište OŠ Mursko Središće), deset kućica za gniježđenje dupljašica te dvije nove info-ploče (Marina Prelog i Drava kod Svete Marije).

± U suradnji s Općinom Nedelišće orezali smo Platanu u Nedelišću.