Dan planeta Zemlje – učinite mnogo s malo dobre volje

Engleska poslovica “No man is an island” (Nijedan čovjek nije otok) potvrđuje se ovih dana na svim meridijanima i paralelama. Gotovo da nema kutka zemaljske lopte u koji se nije ušuljao zloglasni koronavirus. Stigao je i do domorodačkih plemena Amazone. Tako je malen i nevidljiv, a tako opak i smrtonosan. Korona je ljudski rod podsjetila kako nijedan čovjek nije otok, kako nije jedinka koja može biti i živjeti sama za sebe. Svi smo mi dio kontinenta i dio Zemlje na kojoj živimo sa svakodnevnim radostima i ugrozama. Usred korone Zagreb je doživio potres, jug i istok SAD-a pogodila je snažna oluja, nedavni požar na Dinari uništio je dio njezine flore i faune, u Međimurju je mraz ovog proljeća nanio velike štete voćarima. Broj preminulih uslijed zdravstvenih komplikacija izazvanih korona virusom iz dana u dan sve je veći. Upravo u takvom do nedavno nezamislivom ozračju svjetske pandemije stigao je i Dan planeta Zemlje (22. travnja).

Obilježit će se uz socijalni, fizički razmak, najčešće poučnim tekstovima i online raspravama o potrebi odgovornog ponašanja prema prirodi. Jer, neravnoteži i neskladu prirodnih pojava uvelike pridonosi čovjekovo zadiranje u harmoniju prirodnih zakonitosti. Zagađenost čovjekova duha i sve veća pustoš u njegovoj duši i srcu pravi su i jedini razlozi najveće tragedije čovječanstva – zagađenosti okoline.

Bezumlje iskorištavanja prirodnih resursa s ciljem ostvarivanja profita, uništavanje i devastacija biljnog i životinjskog svijeta sveprisutno je. Sve veći je broj teoretičara i pristalica promišljanja kako planet Zemlja stoga uzvraća udarac čovjeku koronom i sličnim virusima. Zemlja kao da se sama odlučila očistiti od čovjekova zagađenja. Prvi rezultati već su tu – uslijed smanjenja zračnog i cestovnog prometa zrak je ovog proljeća u mnogim zemljama kvalitetniji, čišći i zdraviji. Čovjek je zaboravio vidjeti, osjetiti i čuvati prirodu, naše rijeke, mora, planine…Zaboravio je zahvaliti  Zemlji na hrani i vodi koju nam daruje.

A svatko može za planetu Zemlju učiniti mnogo s malo dobre volje. Za početak možemo počistiti smeće oko svoje kuće, stambene zgrade ili poslovnog objekta držeći se izreke “Saki naj prvo pred svojom hižom zmeče”. Prvo ćemo krenuti mi djelatnici Međimurske prirode, a potom dajte i vi. Jer, timski rad (ove godine uz distancu od 2 metra ) donosi najbolje rezultate.

Sl. 1 Pivske boce ipak odložite u spremnike za staklo