Kako žive naše kobile na Ergeli međimurskog konja?

Suzy starija, Sana, Rička, Zeka, Samba, Sunja, Senka i Suzy mlađa, osam je kobila koje već četiri godine svoju adresu ima na Ergeli međimurskog konja u Žabniku.

Podsjetimo da je ustrojavanje Ergele u Žabniku kroz IPA HU-HR projekt „Tri rijeke=Jedan cilj“ imalo za cilj revitalizaciju staništa, u konkretnom slučaju poplavnog pašnjaka uz rijeku Muru, koji se nekad ispašom stoke lokalnog stanovništva održavao u povoljnom stanju očuvanosti. Danas stoke u stajama lokalnog stanovništva gotovo pa i nema, a gmajne su bez ispaše prepuštene zarastanju. Stoga ovih osam kobila autohtone pasmine međimurskog konja savršeno ispunjava svoju namjenu u obnavljanju i održavanju 8 ha pašnjaka Žabničko-vrhovljanske gmajne.

A kako izgleda život naših kobila?

Dan im započinje jutarnjim hranjenjem koje uključuje sijeno, zob, vitaminske dodatke prehrani te dodatke koji im osiguravaju pravilan rast kopita. Popodnevni obrok sastoji se od sijena, a tijekom cijelog dana imaju na raspolaganju vodu koju piju na vanjskim pojilištima. Količine hrane pažljivo su prilagođene njihovim potrebama obzirom na godišnje doba te na raspoloživost hrane tijekom ispaše. S jutarnjim hranjenjem ide i timarenje konja uz masažu i četkanje koje djeluje povoljno na mišiće i kožu životinje te pospješuje obnavljanje dlake, ali stvara i uzajamno prijateljstvo između konja i čovjeka. Iako je mnogim ljudima poseban gušt dati konju jesti jabuku ili mrkvu iz ruke, ipak je poželjno da se konji ne hrane bez nadzora ovlaštene osobe, kako im to ne bi uzrokovalo nepotrebne probleme.

Dva puta godišnje kobile se cijepe protiv tetanusa i influence te se redovito provode zakonom propisane naređene mjere u konjogojstvu.

Higijena kopita vrlo je važna jer se njome utječe na pravilan razvoj, zdravstveno stanje i funkcioniranje ovog dijela životinjskog organizma. Njega kopita sastoji se od čišćenja i pranja kopita, obrezivanja i potkivanja. Čišćenje kopita posebno je važan dio svakodnevne njege konja i počinje u najranijem uzrastu ždrijebeta, budući da od toga zavisi normalan rast kopita i eventualno ispravljanje nepravilnosti u hodu. Našim kobilama orezuju se kopita minimalno dva puta godišnje dok je potkivanje neophodno kod onih konja koji se koriste na tvrdim terenima kako bi se kopito zaštitilo od oštećenja, pucanja rožine i pretjeranog trošenja, što u slučaju naših kobila nije potrebno.

U staju se naše kobile zatvaraju samo prilikom jutarnjeg hranjenja ili pak loših vremenskih prilika, dok ostatak vremena provode slobodno na pašnjaku. Kako je staja otvorenog tipa kobile uvijek mogu potražiti zaklon od vjetra ili propuha (na koji su vrlo osjetljive) u natkrivenom i zaštićenom predvorju staje.

Povrh djelatnika na Ergeli koji obavlja svakodnevne poslove skrbi i njege konja, djelatnik Međimurske prirode Zoran Šardi vodi operativno funkcioniranje Ergele (nabava hrane, veterinarskih i ostalih usluga, dodatna ulaganja).

Posjet Ergeli moguć je u sklopu edukativnog programa „Međimurski konj“ koji provodi Međimurska priroda ili putem najave, a u mjesecu svibnju već se tradicionalno organizira „Dan otvorenih vrata Ergele međimurskog konja u Žabniku“ kada možete i osobno upoznati sve naše kobile.