Foto-finiš projekta Med dvemi vodami

Projekt Med dvemi vodami ulazi u posljednje dane provedbe. Gotovo pa sve predviđene projektne aktivnosti su završene, ostalo je za završiti tek poneku marketinšku aktivnost kako bi javnosti i tržištu što uspješnije predstavili učinjeno kroz projekt. Sam projekt službeno je započeo 16. srpnja 2018. godine, potpisom ugovora u Rastokama kod Slunja, a ovih dana, nakon više od 31 mjeseca provedbe, ulazi u foto-finiš provedbe.

Glavne komponente projekta, ujedno i one financijski i provedbeno najzahtjevnije, su završene. Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, koji je uspostavljen u sklopu projekta, otvoren je u lipnju prošle godine i u kratkom vremenu rada do prisilnog zatvaranja zbog nepovoljnih epidemioloških prilika ostvario je 1000+ posjetitelja. Kritike posjetitelja i struke zasad su sjajne, a najveća potvrda je i nagrada koju je centar osvojio na “Zagreb Design Weeku” prošle godine u kategoriji Dizajn interijera.

 

Prijamni prostor Centra za posjetitelje Med dvemi vodami

 

Pješačko biciklistička staza Svetomartinska Mura koju je kao projektnu aktivnost realizirala Općina Sveti Martin na Muri privlači brojne posjetitelje u krajolik rijeke Mure, kako lokalne tako i posjetitelje iz šireg područja. U naselju Frkanovec u Općini Sveti Juraj na Bregu uspostavljen je Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt čije službeno otvorenje je zakazano za prve dane ožujka. Matulov grunt je uspostavila Međimurska županija, a njime će upravljati Međimurska priroda. Centar je zamišljen, između ostalog, i kao rezidencija za umjetnike i istraživače. Prvi potencijalni rezidenti imali su već prilike posjetiti novouređeni Matulov grunt i ostali su oduševljeni viđenim.

Dio unutrašnjosti stare hiže na Matulovom gruntu

Osim velikih građevinskih investicija kroz projekt su iznjedreni i neki značajni strateški dokumenti za rad ustanove poput Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima zaštićene prirode Međimurja, kupljena je potrebna oprema za operativno funkcioniranje novootvorenih centara te su djelatnici dodatno educirani na poljima interpretacije i edukacije posjetitelja. Između svih projektnih aktivnosti, djelatnici Međimurske prirode, ali i publika koja je uspjela doći u posjed svojeg primjerka, posebno su ponosni na fotomonografiju “Priroda Međimurja”. Kapitalno djelo na 256 stranica s više od 200 vrhunskih fotografija izdano je u sklopu projekta u nakladi od 1000 komada. Iako nikad nije imala dostojnu promociju, monografija je doslovno razgrabljena u vrlo kratkom roku.

Naklada od tisuću komada pokazala se nedovoljnom za sve koji bi htjeli svoj primjerak fotomonografije

Uspješnost projekta mjerit će se i valorizirat kroz godine koje slijede kada rezultati projektnih aktivnosti zažive u punoj funkcionalnost. Prvi dojmovi korisnika rezultata projekta su više nego pozitivni, što svakako veseli i daje uspješnu početnu ocjenu realiziranim projektnim aktivnostima.

Više o projektu i realiziranim projektnim aktivnostima možete pronaći na sljedećem linku: https://med-dvemi-vodami.info/.