Nova šetnica uz Muru

Međimurje je proteklih dana dobilo novo mjesto za uživanje u prirodi i krajoliku uz rijeku Muru. Uređena je nova šetnica koja spaja postojeću šetnicu u Murskom Središću i poučnu stazu Svetomartinska Mura. Šetnica spaja centar najsjevernijeg grada, Mursko Središće, Republike Hrvatske te najsjeverniju točku Republike Hrvatske u Žabniku.

Šetnica se proteže uz samu obalu rijeke Mure duljine 7,5 kilometara u jednom smjeru. Uz šetnicu se nalaze 4 poučne table na kojima se može više saznati o baštini, prirodnoj i kulturnoj, murskog kraja. Grad Mursko Središće u suradnji s Međimurskom prirodom osmislio je interpretaciju kako bi se povećala svijest šetača o važnosti pojedinih lokacija. Interpretaciju poučnih tabli osmislila je stručna voditeljica Međimurske prirode Mihaela Mesarić, a realizacija i dizajn dovršena je u suradnji s tvrtkom Eltel d.o.o. Sama šetnica markirana je od strane Planinarskog društva Bundek iz Murskog Središća, a sama markacija zeleno-bijele je boje. Tijekom gradnje i uređenja šetnice Hrvatske vode d.o.o. i Hrvatske šume d.o.o. obnovile su svoje postojeće servisne puteve.

Na poučnim tablama možete saznati gdje zori najcjenjenji slovenski pjenušac? Što su Fusek i Zejv te zašto je područje oko njih značajno prirodno stanište? Koja ugrožena vrsta živi u mrtvici Laštrec pored gmajne u Hlapičini?

Plan rute šetnice izradio je Edo Lukman, a možete je skinuti na sljedećoj poveznici: Šetnica ruta