Projekt Riverside u punom jeku provedbe

Riverside zaštitni znak projekta

Međimurska priroda – Javna ustanova jedan je od partnera na projektu Riverside koji se financira iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., a s provedbom je započeo u rujnu 2020. godine. I dok su prva četiri mjeseca provedbe projekta protekla u laganom zagrijavanju, sljedeća četiri mjeseca (siječanj – travanj 2021.) donijela su pregršt aktivnosti u sklopu projekta.

Godinu smo započeli sada već tradicionalnom dugogodišnjom akcijom spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama. Dio ovogodišnje akcije sufinanciran je i kroz projekt Riverside te je za novu crnu točku u Križopotju u sklopu projekta nabavljeno 500 metara zaštitne ograde. Kroz mjesec dana akcije prenošenja vodozemaca na toj lokaciji spašeno je više od 4000 jedinki.

volonterska akcija spasavanja vodozemaca (6)

Kroz mjesec ožujak edukatori-interpretatori u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami educirali su se kroz petodnevnu radionicu Vodič interpretator baštine u organizaciji udruženja Interpret Europe te time svoja znanja i vještine u polju interpretacije, na radost svih budućih posjetitelja Centra, podigli na još viši nivo.

S obzirom da aktivnosti projekta obuhvaćaju i monitoringe određenih vrsta ptica koje je potrebno obavljati i s vodenih površina, nabavljen je kanu s pripadajućom opremom te je za djelatnike organizirana trodnevna radionica o sigurnom upravljanju kajakom/kanuom koja je obuhvatila, kako teorijski, tako i praktični dio.

Kroz mjesec travanj ugovorene su i usluge vanjskih istraživača koji su već započeli s istraživanjem vrste piškur (Misgurnus fosillis) te vrsta danjih i noćnih leptira na području Međimurske županije. Istraživanja će se provoditi kroz cijelu godinu, a predstavljanje rezultata istraživanja očekuje se u prosincu ove godine.

Tijekom mjeseca travnja organizirana je i akcija čišćenja obale rijeke Drave kod naselja Gornji Hrašćan, a kako bi osigurali povoljni uvjeti za gniježđenje bregunica i drugih vrsta ptica koje dube svoje rupe u odronjenim obalama rijeka. Na akciji je sudjelovalo 20-ak volontera, a očišćeno je gotovo 300 metara obala.

Projektne aktivnosti nastavljaju se u punom ritmu te nas kroz mjesece koji slijede očekuje još novih edukacija, monitoringa, istraživanja, nabave opreme, ali i naklade nove knjige iz kuhinje djelatnika Međimurske prirode, ovaj put više stručnog nego popularnog sadržaja.

Ukupna vrijednost projekta Riverside iznosi 954.250,40 €, od čega je 85%, odnosno 811.112,83 €, udio financiranja Europske unije, dok ostatak moraju osigurati projektni partneri kao vlastiti udio sufinanciranja projekta. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a uz Međimursku prirodu partneri na projektu su županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te mađarski partneri Nacionalni park Dunav-Drava te pokrajina Zala.

Ukupni proračun Međimurske prirode na projektu iznosi 119.995,00 €.

trakica vidljivosti projekta