2018. Godina vrste jelenak

Jelenak (Lucanus cervus) ili u Međimurju: jelenjak, hrgljoč, rogljoč ili rogač je vrsta kukca koju je moguće susresti kako u šumama, tako i u dvorištima ili vrtovima. S obzirom da je jelenak vrlo fotogeničan, obavezno se poseže za mobitelom kako bi se pohvalili s nalazom ove zanimljive vrste. Međutim, o samoj vrsti se jako malo zna. Stoga, na ideju Javne ustanove za zaštitu prirode “Međimurska priroda” i Ekološke udruge Platana, Općina Nedelišće proglasila je 2018. godinu – Godinom jelenka.
Kao jedna od prvih općina u Hrvatskoj koja je još u travnju 2004. godine usvojila Plan zelenog djelovanja – strateški dokument kojim se vodi u svakodnevnom odnosu prema zaštiti prirode i okoliša na svojem području, Općina Nedelišće i dalje je pri samom vrhu lokalnih samouprava koje „misle zeleno“. Osim što je Općina Nedelišće orijentirana na zaštitu prirode tako je i priroda u jednom djelu i naklonjena prema Nedelišću. Naime u šumi Čep nalazi se najbolje stanište za jelenka u Hrvatskoj! U šumi Čep se provodi praćenje stanja populacije ove vrste već treću godinu, a posjetite li šumu Čep u razdoblju kada su jelenci najaktivniji moguće je u jednom danu nabrojati i do 70 jedinki jelenka.

Iako godina jelenka traje cijelu godinu službeno je započela 23. svibnja 2018. godine jer upravo krajem mjeseca svibnja jelenci počinju letjeti. U sklopu godine jelenka otisnule su se majice, brošure i plakati, organizirale su se radionice za djecu, a i odrasli uče o životu ove zanimljive vrste.

 

Sl. 1 Plakat osmišljen za Godinu jelenka

Svakako nastavite pratiti naše web stranice jer uskoro započinje monitoring jelenka u šumi Čep, a brošuru o jelenku pročitajte OVDJE.