Pridružite nam se na monitoringu jelenka!

Jelenak za webSukladno Godišnjem programu rada Međimurska priroda tijekom lipnja i srpnja provodi monitoring jelenka (Lucanus cervus) temeljem nacionalno utvrđenog monitoring programa. Glavna istraživačka metoda je metoda transekta. S obzirom da ove godine provodimo brojne aktivnosti povezane s Godinom jelenka  na monitoring vodimo zainteresirane pojedince. Ukoliko želite vidjeti jelenke i naučiti nešto o njima na lokalitetu Čep u općini Nedelišće obavezno se najavite na e-mail: medjimurska.priroda@gmail.com Nakon Vaše najave mi ćemo Vas kontaktirati s prijedlogom datuma obilaska, a monitoring se provodi u večernjim satima od cca 19.30 do 21.30.

Ukoliko i Vi zabilježite prisutnost jelenka na području Međimurske županije molimo Vas da javite nalaz putem web obrasca.

U nastavku teksta saznajte više o jelenku. 

Jelenak (Lucanus cervus) ili u Međimurju: jelenjak, hrgljoč, rogljoč ili rogač je vrsta kukca koja živi u našim šumama i ovisna je o trulom drveću, dakle spada u saproksilne vrste. Posebna karakteristika vrste je spolni dimorfizam: izrazito vidljiva razlika između mužjaka i ženke. Tako puno lakše uočavamo mužjake jer osim što su veći od ženke, krase ih velike gornje čeljusti koje mogu biti crne do crvenkaste boje. Čeljusti po kojima je ova vrsta toliko poznata služe u borbama mužjaka te za pridržavanje ženke tokom samog čina parenja. Duljina tijela mužjaka varira 30-80 mm, a ženki 25-50mm.

Sl. 1 Mužjak jelenka

Jedinka jelenka živi 4-6 godina, a većinu svog života provede u stadiju ličinke živeći u tlu do dubine 1 m i jedući trulo drvo. Nakon stadija kukuljice koji traje 45 dana odrasli žive tek dva do tri mjeseca. Upravo u tom odraslom stadiju je najlakše zamijetiti njihovu aktivnost. Obično su aktivni u sumrak od svibnja do kolovoza kada preletavaju s grane na granu u potrazi za partnerom ili mjestu za polaganje jajašaca.

Živi u listopadnim šumama sa hrastom, a rasprostranjena je diljem Europe. Jelenci nestaju zbog uklanjanja većine mrtvog drva iz šuma te ličinke nemaju dovoljno hrane da završe svoj životni ciklus. Bilježi se trend opadanja populacija i nastoji se vršiti što češći i detaljniji monitoring te vrste kako bi se sa sigurnošću moglo ustanoviti stanje ove markantne i svima nam poznate vrste.

Jelenak je Natura 2000 vrsta, zaštićena je u Prilogu 2 Direktivi o zaštiti prirodnih staništa. U Hrvatskoj je još uvijek vrsta o kojoj nemamo dovoljno saznanja i na Crvenom popisu se vodi kao vrsta koja nije procijenjivana (NE).

Tekst i fotografije: Ivana Rojko, mag. educ. biol. i dr.sc. Mihaela Mesarić