Njega stabala nakon presadnje

Kolektivna sadnja stabala na razini cijele Hrvatske urodila je velikim odazivom i sadnjom velikog broja sadnica kao odgovor na kolovoški požar u Amazoni. Odjednom se probudila briga kod ljudi i strah da bi nam mogla izgorjeti pluća svijeta te što ćemo udisati nestanu li. Bila briga velika ili mala, bitno je da se ona razriješi na pravilan način, a to je pravilna sadnja stabala i njega istih nakon sadnje.

Pravilo je da sadnju vršimo u jesen, jer sadnice posađene u jesenskom razdoblju postižu najbolje rezultate. Naime, u jesen je tlo dovoljno toplo i potiče rast korijena, a kraći i hladniji dani smanjuju transpiraciju. Vrijeme sadnje ovisi i o vrsti drveća, pa tako listopadnim vrstama odgovara jesenska presadnja nakon što listovi promijene boju ili otpadnu, prije smrzavanja tla ili u proljeće prije vegetacije. Četinjače se najčešće presađuju početkom jeseni ili krajem proljeća, a vazdazelene listače presađuju se početkom vegetacije.

Njega stabala nakon sadnje bitna je za uspjeh presadnje sadnica. Bitno je poznavati ekološke zahtjeve pojedinih stabala kako bi se o njima pravilno brinuli, redovito pratiti pojavu korova i ručno ga čupati zajedno s korijenom, orezivati sadnice, zaštiti sadnice kolcima od mogućih stradavanja pod nožem kosilice, te najvažnije: osigurati dovoljnu količinu vode. Prevelika količina vode u početnom periodu može imati kontraefekt i može usporiti rast i funkcije korijena. Zalijevanjem je najbolje održavati ravnomjernu važnost tla, zalijevati 1-2 puta tjedno ovisno o količini padalina, zalijevati ujutro ili navečer, te zalijevati ravnomjerno kako bi cijela površina korijena dobila jednaku količinu vode.

Konačni uspjeh kolektivne sadnje stabala neće biti broj posađenih sadnica već će se pravi uspjeh bilježiti iduće godine kad ćemo vidjeti koliko sadnica se prilagodilo novoj okolini, te koliko njih će preživjeti prvu godinu nakon presadnje.