Kako pomoći korisnim kukcima u razdoblju karantene?

Ovo razdoblje karantene možete iskoristiti i za pomoć prirodi, te tako zabaviti djecu i naučiti ih nešto novo. Osim što se može kupiti u dućanima, hotel za kukce je puno zabavniji ako ga napravite sami, posebno ako imate drvene materijale koje ste mislili baciti.

Što vam je sve potrebno?

– daske ili stare palete (čavlići, pila, metar, boja za drvo, kist),

– metalna mrežica,

– stare cigle sa rupama, cjepanice, šupljikave biljke (bambus, trstika, suncokret), češeri, mahovina, lišće, kora drveta.

 

Za početak nabavite drvene daske od kojih ćete izgraditi drvenu konstrukciju sa različitim sobama za kukce. Osim daske za gradnju vam mogu poslužiti i drvene palete. Idealno je da dno bude malo odignuto od tla tako da se ispod hotela mogu sakriti ježevi i žabe. Hotel je potrebno obojati zaštitnom bojom za drva najbolje u dva sloja, boju izaberite po želji. Sobe hotela treba ispuniti materijalima koji odgovaraju kukcima. Predlažemo cjepanice s izbušenim rupama promjera 3-10 mm koje solitarne pčele posebno vole. Stare cigle s rupama, tanje i deblje grančice, slama, suho lišće, kora drveta, češeri i sličan prirodni materijal koji pogoduje ostalim korisnim kukcima da u vašem hotelu nađu utočište. Tako postavljen hotel potrebno je natkriti vodonepropusnim krovom tako da materijal ne počinje truliti prije vremena ako ostane na kiši i nepovoljnim vremenskim uvjetima. Nakon što ste popunili sve sobe hotela prekrijte ga metalnom mrežicom, preporučljivo je koristi mrežicu sa manjim rupama kako bi osigurali kukce od ptica. Ptice jedu kukce, a ovakav hotel sa 5 zvjezdica za njih je posluženi švedski stol.

Hotel za kukce preporučljivo je okrenuti na jugozapad ili jugoistok, nikako na jug i izložen direktnom suncu da ne dođe do pregrijavanja. Mora biti na čistini i dobro zaštićen, ali nemojte ga stavljati u grmlje, jer nećete na taj način privući kukce. Kako bi dodatno privukli kukce ispred hotela možete zasaditi gredice sa šarenim i mirisnim cvijećem. Nakon postavljanja hotela uskoro će se useliti solitarne pčele, osolike muhe, uholaže, bubamare i leptiri. Osim hotela za kukce možete izraditi nastambe i kućice za druge korisne životinje poput ježeva, ptica, vjeverica i šišmiša. Slobodno istražujte internetom i pronađite moderniji dizajn hotela, nastamba i kućica koji će se uklopiti u okoliš u koji ih planirate smjestiti.

Autor fotografija: Žan Novosel