Svi u vrtić – ekološke edukacije

U sklopu projekta SVI U VRTIĆ čiji je nositelj Grad Mursko Središće, Međimurska priroda provodi ekološke edukacije za odgajatelje šest ustanova za predškolski odgoj na području Međimurske županije. U projekt su uključeni: Dječji vrtić Belica, Dječji vrtić Loptica Čakovec, Dječji vrtić Maslačak Mursko Središće, Dječji vrtić Potočnica Mala Subotica, Dječji vrtić Dječja mašta Čakovec i Dječji vrtić Vrapčić Šenkovec.

Nakon uvodnih predavanja na temu prirodnih vrijednosti Međimurske županije održanih u ožujku, ovih dana održavaju se treninzi Kako osmisliti i održati ekološku radionicu?

Cilj edukacija je dati primjere i potaknuti odgajatelje da u rad s djecom što više uvode teme značajne za zaštitu prirode, osobito one međimurske, i približe ih djeci na njima prihvatljiv način.

U vrtićkoj dobi započinje razvoj simboličkog učenja što znači da djeca počinju koristiti riječi i slike u svrhu opisivanja stvari iz okoline. Zato je pričanje priča i listanje slikovnica odličan način učenja novih koncepata. Tako su odgajatelji imali priliku čuti priču o ugroženim livadnim plavcima s Bedekovićevih graba, o dabru graditelju te igrati edukativne igre, glumiti i kreativno se izraziti kroz radionice.

Radionica o leptirima plavcima

Životni ciklus leptira plavca

 

Izrada čoko-dabrove nastambe

 

Odgajatelje se također potiče da oplemenjuju okolinu vrtića raznolikim sadržajima kao što su kućice i hranilice za ptice, hoteli za kukce, kako bi se djeci pokazalo da i oni mogu pomoći životinjama i aktivno sudjelovati u zaštiti prirode. Isto tako, važno je da se odgojitelji usmjere i na edukaciju roditelja na način da i njih uključuju u programe i aktivnosti koje provode u vrtiću, primjerice organiziranja radnih akcija uređivanja okoliša vrtića, kreativnih radionica, izrađivanja drvenih kućica, hranilica, druženja i sl.

„Posebni ljudi, mjesta i iskustva iz djetinjstva oblikuju naše živote. Životna djela i interesi najvećim su djelom određeni iskustvima u djetinjstvu. Interpretacija za djecu mogla bi biti ključna snaga za oblikovanje budućnosti.”

Odgajateljice dječjeg vrtića Mursko Središće