Međimurska priroda u Hrvatskom kajkavskom kolendaru 2021.

Mihaela Mesarić i Roberta Radović
Mihaela Mesarić i Roberta Radović

Jeste li znali da je u drugoj polovici 20. stoljeća Globetka u svojem središnjem dijelu imala toliku stalnost vode da je u njoj Lovačko društvo Međimurje provodilo organizirani uzgoj divljih patki? Naime, takozvani Patkovgrad, Racijak ili Patkeraj još uvijek postoji u kolektivnom sjećanju stanovništva središnjeg Međimurja, iako kao pogon danas ne postoji. Dio je to tematike koje se dotakla Mihaela Mesarić autorica teksta „Ekološko odumiranje Globetke‟ objavljenog u dvadeset i devetom izdanju popularnog godišnjaka Hrvatski kajkavski kolendar.

Kolendar za 2021. godinu predstavljen je 25. studenog u dvorani Matice hrvatske ogranak u Čakovcu. Ovog puta samo za medije zbog aktualnih propisanih epidemioloških mjera. Iako predstavljanju nisu kao do sada nazočili brojni suradnici koji godinama daju nemjerljiv obol očuvanju identiteta, običaja i kajkavštine njihovi su rukopisi i vrijedno štivo ukoričeni ponovo gotovo na petsto stranica. Na predstavljanju Kolendara župan Matija Posavec naglasio je vrijednost ovog izdanja koje i u ovim nestandardnim uvjetima doprinosi promicanju zavičajnog književnog stvaralaštva.

Hrvatski kajkavski kolendar 2021.
Župan Matija Posavec i uredništvo Hrvatskog kajkavskog kolendara

Dvije su glavne teme Kolendara. Prva je Petar Zrinski, veliki hrvatski borac protiv Osmanlija, vojskovođa, mučenik i pjesnik. Druga je tema osamdeset pet godina Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

Kao što smo već u uvodnom dijelu istakli o recentnim negativnim ekološkim trendovima u području Globetke, na tromeđi Šenkovec – Čakovec – Nedelišće, piše autorica Mihaela Mesarić. Kolendar donosi još dva teksta vezana uz događaje i aktivnosti Međimurske prirode. Autorica Roberta Radović piše o sadržaju koji osvaja, ove godine u Križovcu otvorenom Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami‟. Međimurje je također 2020. godine dobilo stručnu fotomonografiju o svojim prirodnim znamenitostima o čemu je prilog za Kolendar pripremio Davor Žerjav.

Kolendar donosi također prikaze obljetnica kao što su sto godina Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, jednako toliko od osnutka Međimurskog sportskog kluba i dvadesetu obljetnicu Zrinske garde Čakovec. Predsjednik čakovečkog ogranka Matice Ivan Pranjić posvetio je tekst u spomen ove godine preminulom profesoru Franji Martinezu. U Kolendaru slijede gospodarske teme, događaji, prikazi i druge stalne rubrike. Zadnji dio godišnjaka posvećen je beletristici i radovima učenika osnovnih i srednjih škola koji su na Književnom natječaju Ogranka Matice Hrvatske u Čakovcu osvojili prve tri nagrade.

Uz urednicu Anitu Novak, o novom izdanju Međimurcima omiljenog godišnjaka na predstavljanju Kolendara govorio je Ivan Pranjić, predsjednik čakovečkog Ogranka i Tomo Blažeka, pomoćnik urednice. Kolendar je tiskan u 2000 primjeraka, a po cijeni od 70 kuna može se nabaviti u sjedištu Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

 

Anita Horvat
Anita Novak, glavna urednica Hrvatskog kajkavskog kolendara 2021.