500 bilježnica za učenike OŠ Mursko Središće!

primopredaja-bilježnica-godina-haldi--01
Dražen Srpak, Elvis Šarić i Siniša Golub

Grad Mursko Središće je temeljem inicijative Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode proglasio 2020. Godinom haldi. Vrhunac obilježavanja Godine haldi slijedi ovog petka 4. prosinca na spomendan zaštitnice rudara sv. Barbare. Suradnjom Grada i Međimurske prirode odrađeno je niz promotivnih materijala. Tako je na temu haldi ovih dana iz tiska izišla poklon edukativna bilježnica namijenjena prije svega murskosredišćanskim učenicima.

Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća i Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode predali su u srijedu 2. prosinca petsto primjeraka bilježnica Elvisu Šariću, ravnatelju OŠ Mursko Središće koji je pri tome naglasio:

– Svaka pomoć učenicima je dobrodošla. Drago mi je što spajamo korisnost u vidu bilježnice i edukacije o lokalnim značajnostima koje nas okružuju, a možda nismo ni svjesni tog prirodnog bogatstva našeg zavičaja. Rudarska geobaština je dio našeg lokalnog kurikuluma i spominjemo je kroz nastavu prirode i društva posebice na dan sv. Barbare.

Gradonačelnik Srpak istakao je rudarsku povijest kao značajni turistički element:

– Suradnja između Grada i Javne ustanove je na zavidnom nivou. Ujedno čestitam Siniši Golubu što je postao osoba godine Grada Mursko Središće i na svim projektima koje je dosad proveo, ali i na onima koje će ostvariti. Prije svega mislim na podrum u zgradi Centra Med dvemi vodami u Križovcu koji želimo pretvoriti u rudarsko okno. Time se zaokružuje turistička priča rudarske baštine. Gradu su odobrena dva projekta iz INTERREG programa unutar kojeg će se završiti Spomen park naftaštvu u Peklenici, opremiti Spomendom rudarstava i urediti Rudarski grunt u Murskom Središću. U sinergiji s Javnom ustanovom i postavom u Centru Med dvemi vodami, budućem podrumu i rudarskim oknom, ispripovijedat ćemo atraktivnu priču o najsjevernijem gradu Hrvatske, gradu rudara. Imat ćemo vrhunski turistički proizvod koji će nadopuniti i naša šetnica spojena sa Svetomartinskom Murom. Kontinentalni turizam našeg kraja time dižemo na zavidnu razinu.

primopredaja-bilježnica-godina-haldi--03
Bilježnica „2020. Godina haldi‟ ima uporabnu, ali i edukativnu vrijednost

Siniša Golub, podsjetio je i na druge aktivnosti uz Godinu haldi:

– Unutar projekta 2020. Godina haldi kojeg vodi Mihaela Mesarić, stručna suradnica Međimurske prirode početkom godine otisnuti su prigodni blokići za pisanje. Ovih dana odrađene su u suradnji s Gradom Mursko Središće pamučne majice s logotipom Godine haldi, a u ponedjeljak 7. prosinca  će se na društvenim mrežama i drugim elektroničkim medijima predstaviti dokumentarni film „2020. Godina haldi‟ koji promovira jedinstven krajobraz rudarske baštine Murskog Središća.