Plodna 2020. godina za Stručnu službu Međimurske prirode

Unatoč neobičnoj pandemijskoj godini, a s obzirom na velik broj odrađenih aktivnosti, zaista je teško izdvojiti najznačajnija postignuća Stručne službe Međimurske prirode u 2020. godini. Osim brojnih aktivnosti zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja Međimurske županije, 2020. godina se posebno ističe po postignućima u upravljanju posjećivanjem te velikim iskoracima u interpretaciji i edukaciji. Osim ustaljenog velikog broja odrađenih monitoringa od strane djelatnika Međimurske prirode ponosimo se odličnim rezultatima istraživanja koje smo financirali 2020. godine, a to je kartiranje velikog dunavskog vodenjaka. Ukupno je zabilježeno 15 jedinki velikih vodenjaka na pet lokacija u širem području uz Muru i to Hlapičina, Ferketinec, Peklenica, Podturen i Domašinec. Više o rezultatima čitajte OVDJE.

Nakon višegodišnjeg planiranja i provedbe planiranog, u lipnju 2020. godine je otvoren “ponos međimurske prirode” – Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Centar je u izazovnoj 2020. godini posjetilo nešto više od 1.000 posjetitelja uživo te 600-tinjak online. Više o centru i atmosferi otvorenja pogledajte OVDJE.

Radili smo puno i na planiranju posjećivanja. Tako je nakon 15 mjesečnog procesa, u lipnju 2020. godine usvojen Akcijski plan upravljanja posjetiteljima u zaštićenim prirodnim područjima Međimurske županije. Cijeli dokument dostupan je na poveznici: Akcijski plan upravljanja posjetiteljima u zaštićenim prirodnim područjima Međimurske županije

Bili smo uvelike prisutni i u medijima. Osim redovnih tjednih kolumni u Regionalnom tjedniku te u Međimurskim novinama proveli smo opsežnu medijsku kampanju “Modro-zeleno blago Međimurja”. Snimili smo sedam reportaža o zaštićenim područjima Međimurja te ih emitirali na VTV-u, informirali vas o aktualnostima kroz radio emisije na Hrvatskom radiju Čakovec te tiskali brošuru koju možete pogledati i na poveznici: Modro-zeleno blago Međimurja. Osim ove internetske stranice kreirali smo novu za potrebe rada Centra za posjetitelje Med dvemi vodami. Što sve nudimo pogledajte na poveznici: Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. 

Posebno smo ponosi na novu fotomonografiju “Priroda Međimurja” koja je dobila brojne pozitivne komentare. Želite li se upoznati s prirodnim vrijednostima cvetnjaka Horvatske – malog Međimurja – to je knjiga za vas! Neka od poglavlja knjige su i Regionalni park Mura-Drava, Zaštićena stabla Međimurja, Perivoj Zrinski u Čakovcu, Spomenik prirode Bedekovićeve grabe, Biološka raznolikost… Fotomonografija pruža uvid u rad djelatnika Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, koji su uz pomoć izdavačke kuće Meridijani izradili ovo djelo, brinući se i na taj način o prirodi zemlice med dvemi vodami – Murom i Dravom.

Sl. 1 Naslovnica fotomonografije izdane u veljači 2020. godine

S obzirom da je 2020. Godina haldi odlučili smo s Gradom Mursko Središće snimiti dokumentarni film o haldama. Film je sniman na lokacijama na području Grada Mursko Središće u zoni djelovanja rudnika od kraja 19. st. do 1972. godine. U pola sata dokumentarističke riječi o rudarskoj geobaštini govore Dražen Srpak, Rajko Bogdan, Siniša Golub, Mijo Kontrec, Antun Jambrošić, Branko Lipić, Zoran Turk i Mihaela Mesarić. Pozivamo Vas da ga pogledate na poveznici: https://youtu.be/lrRaIYfZsdU

Na kraju smo s provođenjem projekta Med dvemi vodami, ali zato smo u rujnu započeli s provođenjem dvaju EU projekata prekogranične suradnje HU – HR. To su Riverside i Eco Bridge. Cilj projekta Eco Bridge je poboljšati ekološki status prirodnih staništa u pograničnoj regiji Međimurske županije i županije Zala. Projekt je usredotočen na pitanja koja se tiču stabilnosti lokalnih ekosustava i krajolika, staništa autohtonih vrsta s naglaskom na ptice i šteta koje čine invazivne vrste. U projektu Riverside djelatnici Međimurske prirode će kroz dvije godine provedbe projekta provoditi monitoringe vrsta: riječni rak (Astacus astacus), bregunica (Riparia riparia), pčelarica (Merops apiaster) i vodomar (Alcedo atthis), dok će u suradnji s vanjskim stručnjacima provesti monitoring piškura (Misgurnus fossilis) i vrsta reda Lepidoptera. Prije provođenja monitoringa nabavit će se sva potrebna oprema za provođenje istih te provesti akcije čišćenja riječnih obala pogodnih za gniježđenje ciljanih vrsta. Nakon što je kroz projekt Med dvemi vodami bila nakladnik fotomonografije o prirodnoj baštini Međimurske županije, kroz projekt Riverside djelatnici Međimurske prirode uredit će i izdati knjigu s naglaskom na primjerima dobre prakse u svojem radu, svojevrsni priručnik o upravljanju zaštićenim prirodnim vrijednostima. Zajedno s ostalim partnerima djelatnici Međimurske prirode kroz projekt će iznjedriti dokument Joint nature Conservation management policy koji će se izraditi s ciljem što uspješnijeg dugoročnog održivog upravljanja Prekograničnim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav.

 

I za kraj, prisjećamo se odličnog Pohoda uz Muru koji se održao 2. veljače 2020. godine povodom Svjetskog dana močvarnih staništa, a na njemu je sudjelovalo preko 700 hodača s čiljem širenja poruke – močvare su nam vrijedne, očuvajmo ih. Kako nam je bilo pogledajte OVDJE.

Sl. 2 Više od 700 hodača sudjelovalo je na Pohodu uz rijeku Muru 2. veljače 2020. prije pandemije COVID-19