Rezultati rada Stručne službe 2021. godine

Iza nas je još jedna izazovna godina, a mjesec prosinac razdoblje kad zbrajamo rezultate i postignuća. Iako je godina bila pandemijska, uspjeli smo realizirati većinu planiranih aktivnosti. A koliko je toga bilo planirano? Program rada za 2021. godinu brojio je preko 150 aktivnosti koje su odrađivali svi djelatnici ustanove. Neke su značile suradnju službi kao što su praćenja stanja sastavnica prirode, volonterske akcije, označavanje zaštićenih područja interpretacijskim pločama… Iako je teško izdvojiti 5 najznačajnijih postignuća evo u nastavku pokušaja.

  1. Povećana je razina znanja o staništima i vrstama koje imamo na području Međimurske županije. Konkretno, provedena su četiri opsežna istraživanja od strane vanjskih suradnika, a to su inventarizacija piškura i ostalih riba, danjih i noćnih leptira, genetska analiza populacije dunavskog vodenjaka te zdravstveno stanje magnolije u Pribislavcu. S druge strane, djelatnici su proveli praćenje stanja 20-ak biljnih i životinjskih vrsta te dojavljivali nalaze stradalih i uginulih strogo zaštićenih vrsta kao i vrsta od interesa (viđenja sisavaca i stranih invazivnih vrsta). Sve rezultate smo predstavili i zainteresiranoj javnosti o čemu možete čitati ovdje.
Istrazivanje rakova
Istraživanje rakova na području Međimurska županije provela je djelatnica Stručne službe Sara Kočiš

2. Intenzivno je nastavljen proces izrade planova upravljanja za sva zaštićena područja i područja ekološke mreže u Međimurskoj županiji. Napravljene su analize dionika, plan njihovog uključivanja, analiza stanja područja, prva dionička radionica, brojni koordinacijski sastanci i plan rada za 2022. godinu. Donošenje planova upravljanja očekujemo početkom 2023. godine. Filmić o procesu planiranja upravljanja pogledajte ovdje.

3. Uspješno smo proveli pet volonterskih akcija u koje se uključilo najviše volontera do sada. Ove godine smo spašavali vodozemce od stradavanja na prometnicama na novoj lokaciji, uz retenciju Križopotje. Uspješno smo očistili 300 metara obale za bregunice, 20 večeri bili u šumi Čep na monitoringu jelenaka, a po prvi puta su nam volonteri pomogli u praćenju stanja lastavica i piljaka.

Najbolja Skupina mladi čuvari prirode 2021. godine
Najbolja Skupina mladi čuvari prirode 2021. godine su učenici iz PŠ Zebanec koji su sudjelovali na svim volonterskim akcijama

4. Najveći broj educiranih posjetitelja do sada! Unatoč činjenici da dio godine nismo mogli raditi s posjetiteljima zbog COViD zatvaranja, Centar za posjetitelje je posjetilo gotovo 5.000 posjetitelja! Bili smo primjer dobre prakse tijekom studijskih edukacija brojim grupama iz drugih dijelova Hrvatske, a također smo odlično radili na Matulovom gruntu kojeg je posjetilo dodatnih 3.500 posjetitelja u nepunih godinu dana. Matulov grunt je otvoren 10. ožujka 2021. godine, a imali smo i nekoliko rezidencijskih posjeta. Više o tome čitajte ovdje.

5. Aktivno smo surađivali s lokalnom zajednicom te ju informirali o svemu što radimo. Mjesečno smo objavili šest stručno popularnih tekstova u lokalnim tjednicima, imali 15 internetskih objava na stranicama ustanove te centra za posjetitelje. Mjesečno imamo 30-ak objava na društvenim mrežama, a posebno smo ponosni na naš YouTube kanal na kojem se nalazi velik broj edukativnih filmova o prirodi Međimurja, aktivnostima koje provodimo te našim službama.

YT kanal
Istražite naše društvene mreže, YouTube kanal nudi velik broj edukativnih filmova

Rad Međimurske prirode pratite na:

FB https://www.facebook.com/medjimurskapriroda/

YT https://www.youtube.com/channel/UCoWUJqEdDVuZZHdgkS5O0Mw

Aktualnosti iz Centra za posjetitelje Med dvemi vodami pratite na:

FB https://www.facebook.com/meddvemivodami

IG med_dvemi_vodami

Internetska stranica: www.med-dvemi-vodami.info