Bijela roda rođena u Kotoribi našla dom u Gardinovcu

Proljetne dane 2023. godine obilježili su brojni kišni dani, čak nevrijeme s tučom, zatim velika vrućina…Sve te nepovoljne atmosferilije zasigurno su utjecale na činjenicu da je ove godine tijekom monitoringa bijele rode na području Međimurske županije zabilježen osjetno manji broj aktivnih gnijezda i mladunaca u odnosu na proteklu godinu. Velimir Bašek i Antonio Krušelj, međimurski čuvari prirode izdvojili su jednu zanimljivost koju su opazili prilikom obilaska naselja s gnijezdima. Kazali su:

– Tijekom terenskog rada krenuli smo u Gardinovec pogledati stanje novog gnijezda bijele rode (Ciconia ciconia) u Gardinovcu. Tom prigodom primijetili smo u gnijezdu da jedna roda ima prsten. Provjerom i očitanjem prstena pomoću durbina i dalekozora, te provjeravanjem broja i oznake na Zavodu za ornitologiju HAZU je dobiven nalaz: roda iz Kotoribe, prstenovana 2017. godine. Zanimljivo je da ova bijela roda potječe iz gnijezda u kojem je te godine zabilježeno pet mladunaca, u gnijezdu koje se nalazi u kotoripskoj Ulici Ruđera Boškovića.

Praćenje populacije ovih ptica u Međimurju uvijek donosi nove zanimljivosti i podatke. Izgleda da su kotoripske rode vjerne svom zavičaju. A dokaz tome je i slična zanimljivost koju smo zabilježili točno prije godine dana. Više pročitajte OVDJE.