Siječanj 2014. : Kolumna ravnatelja

21_2014 prve 058

Siječanj je mjesec promatranja i prebrojavanja ptica vodenih staništa odnosno ptica močvarica. Ovogodišnji izrazito topli početak siječnja u prirodu je izmamio i one ljude koji su po svojoj naravi zimogrozni, pa se može činiti kako ptice prebrojavaju brojni pojedinci ili manje grupe. Tome nije tako; mnogi ih niti ne uoče, neki ih promatraju, a tek malobrojni i službeno prebrojavaju.

Vodena staništa u Međimurju predstavljaju veliku vrijednost u ukupnoj slici međimurske prirode. Ipak, siječanjsko prebrojavanje ptica na tim staništima obavlja se tek unutar zadnjeg desetljeća, pa ne postoji baza podataka o brojnosti ptica u vrijeme prije, recimo, pedesetak godina. Zato je teško (ili nemoguće!) raditi usporedbe podataka. Ali ostaje radost u današnjoj aktivnosti prebrojavanja pernatih stvorenja, ali i radost samog promatranja ptica na njihovim staništima, zimovalištima ili tek odmorištima tijekom sezonskih migracija.

Promatranje ptica ili birdwatching u Međimurju nije izrazito razvijena aktivnost. Doduše, postoje pojedinci koji uživaju u promatranju ptičjeg svijeta i koji za tu aktivnost imaju prikladnu opremu. Broj takvih pojedinaca je mali, a rezultati njihovog promatranja uglavnom su svedeni na osobni užitak, pokoju dobru fotografiju ili objavu na društvenim mrežama.

Svaka regija u svijetu ima na svojem području prirodna staništa na kojima obitavaju populacije određenih ptičjih vrsti. Tome nije izuzetak niti Međimurje, pa prirodoslovci uglavnom znaju koje vrste ovdje mogu očekivati. Međutim, užitak i uzbuđenje tijekom promatranja ptica donose uočavanja rjeđih ptičjih vrsti, onih koje našim zavičajem tek prolaze (migriraju) i nisu česti gosti. Pritom smo jedna od sretnijih nacija na čiji je jezik preveden nezaobilazni Collinsov džepni vodič za ptice Hrvatske i Europe, pa je svaku uočenu vrstu lakše determinirati. Jer, u toj knjizi su opisane sve ptice Europe, Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka, jedna po jedna vrsta, svrstane po porodicama. U tekstualnom dijelu su istaknuta svojstva koja su najvažnija za prepoznavanje ptica u prirodi, a posebice ona manje uočljiva ili koja je nemoguće prikazati na slikama, npr. pjev, zov, način leta ili stanište. Također, knjiga sadrži ilustracije rasprostranjenosti ptica, slike ptica koja gnijezde u regiji, a za mnoge je vrste je prikazan tipičan let ili neka druga svojstva.

Collinsov_vodic_Ptice

Nakon siječanjskog prebrojavanja ptica vodenih staništa, „posao“ ljubitelja ptica ne završava. Tijekom ostatka zime, hranilice će pomoći pticama pjevicama u lakšem prebrođivanju sezone manjka raspoložive hrane u prirodi. Kraj siječnja i početak veljače pak je krajnje vrijeme da se na prikladna mjesta postave kućice za dupljašice u kojima će tijekom ostatka godine svoje ptiće podizati ptice pjevice. I tako u krug, iz sezone u sezonu, ptice nam donose radost i nove spoznaje. Samo ako smo dovoljno odvažni otvoriti oči pred čudima prirode koja se svakodnevno događaju pored nas, počevši od naših vrtova, preko kultiviranih polja, šuma i lugova pa do zaštićenih prirodnih područja našeg zavičaja.

 

autor: Siniša Golub, ravnatelj ustanove

*) kolumna je rubrika započeta u siječnju 2014., a autor obrađuje aktualne teme iz domene zaštite prirode u Međimurju i Hrvatskoj