Prosinac 2015. : Kolumna ravnatelja

KockavicaProsinac je uvijek mjesec u kojem se zbrajaju rezultati rada u godini iza nas. Međimurska priroda je u 2015. godini, uz redovni rad, odradila čak dva IPA projekta, jedan s partnerima iz Slovenije, a drugi (financijski i operativno veći) s partnerima iz Mađarske i ukupnog područja prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Što je obilježilo 2015. godinu, pročitajte u nastavku kolumne ravnatelja ustanove.

Početak godine obilježio je početak proizvodnje vlastite električne energije iz Solarne elektrane Križovec koju su na krovu Centra za posjetitelje u Križovcu svojom donacijom postavili WWF i tvrtka Fronius iz Njemačke. Tako je postignut još jedan važan korak ka samoodrživosti Centra za posjetitelje u Križovcu; smanjen je račun za EE, a smanjen je i ekološki otisak ustanove kao takve.

Prvo polugodište bilo je u znaku provedbe IPA SLO-HR projekta “Dobra voda za sve“, u sklopu kojeg je ustanova nabavila plovilo za nadzor zaštićenih područja na vodenim površinama, te obavila analizu kakvoće vode na određenim lokalitetima rijeke Mure.

Proljetni i ljetni mjeseci bili su u znaku izrade projektne dokumentacije za uređenje muzejsko-interpretativnog postava u Križovcu. Dokumentaciju je za ustanovu izrađivao konzorcij MUZE, na teret proračuna MZOIP-a, no djelatnici ustanove dali su ključne inpute i gradivo na temelju kojeg će se u skoroj budućnosti interpretirati prirodna/kulturna baština Međimurja.

U rujnu je obilježeno 40 godina od proglašenja zaštite nad Perivojem Zrinski. Točnije, na sam dan 17. rujna u čakovečkoj Knjižnici “Nikola Zrinski” upriličena je foto-izložba radova članova Fotokluba Čakovec koji su kroz svoj objektiv trajno zabilježili ovaj Perivoj: Više o tome na linku: Međimurske novine

U zadnjem kvartalu godine, stručna voditeljica ustanove Mihaela Mesarić stekla je titulu doktora znanosti iz primjenjene geografije, obranivši doktorsku disertaciju na zagrebačkom PMF-u. Ravnatelj ustanove pak je obranio tezu u okviru magisterija znanosti na Sveučilištu u Klagenfurtu, na području upravljanja zaštićenim područjima (Management of protected areas). Time je ustanova dobila i znanstveni kredibilitet, što će dugoročno pozitivno utjecati na procese zaštite prirode u Međimurju.

Najznačajniji moment u 2015. godini jest dovršetak projekta “Three rivers=One aim” u sklopu kojeg je na gmajni u Žabniku konačno oformljena ERGELA MEĐIMURSKOG KONJA. Dvostruki je značaj tog projekta; s jedne strane revitalizirat će se tradicionalni pašnjak uz Muru, dok će s druge strane zavičajna pasmina konja (međimurski hladnokrvni konj) dobiti priliku za opstanak i jačanje brojnog stanja.

Svaki djelatnik ustanove ponaosob uložio je veliki trud u obavljanje svakodnevnih zadaća, a uzmemo li u obzir da ustanova nema zaposlenu osobu na administrativnim poslovima, svaki je djelatnik odrađivao i administrative poslove te tako proračunu uštedio poveći iznos. Svatko tko je ikad vodio ustanovu bilo koje vrste zna koliko je mikroupravljanja potrebno da bi se postigli vidljivi rezultati.

U 2015. godini nismo zanemarili niti nakladništvo. Objavili smo brošuru o invazivnim vrstama u Međimurju pod naslovom “Zlikovci u prirodi”, a posebno smo ponosni na završnu brošuru u sklopu gore spomenutog projekta “Three rivers=One aim” koju smo tiskali u nakladi od 3.500 primjeraka (za promidžbene potrebe svih partnera na projektu). Za objavu je pripremljena i knjiga o međimurskim retencijama, umjetnim vodenim površinama koje značajno doprinose boljem stanju bioraznolikosti u središnjem dijelu Međimurja.

Nažalost, kraj 2015. godine donio je žilet-žicu na određenim dijelovima granice sa susjednom Slovenijom. Umjesto da Slovenija ubrza proces pristupanja UNESCO-ovom prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, “ubrzali” su postavljanje opasne žice u pograničju, te time umjesto prostora slobode kreirali smrtonosne prepreke za migraciju divljači. No, to je tema za neku drugu kolumnu ili stručni članak.

 

Napomena: Kolumna ravnatelja ne odražava službene stavove politike zaštite prirode u RH, nego iznosi osobni pogled djelatnika u sustavu zaštite prirode RH.