Posjet Udruzi uzgajivača mađarskog hladnokrvnjaka

Dana 10. studenog 2017. godine organiziran je posjet Udruzi uzgajivača mađarskog hladnokrvnjaka u mađarskom Őriszentpéteru, nastavno na sastanak koji se prethodno održao u sjedištu Međimurske prirode u Križovcu i na Ergeli međimurskog konja u Žabniku, a na temu suradnje na očuvanju i povećanju brojnosti međimurskog konja. U posjetu su, osim predstavnika Međimurske prirode, bili prof.dr.sc. Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i prof.dr.sc. Nikica Prvanović Babić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Posjet je započeo uvodnim sastankom u prostorijama uprave Nacionalnog parka Őrség, a nakon što su na sastanku u Križovcu razmijenjena iskustva i trenutna problematika u uzgoju hladnokrvnih konja, ovom prilikom se razgovaralo o konkretnijim mjerama i radnjama koje bi se poduzele u interesu postizanja zajedničkog cilja – povećanja brojnosti trenutno kritično ugrožene pasmine međimurskog konja.

Nakon sastanka organiziran je obilazak farme u blizini Őriszentpétera u vlasništvu Nacionalnog parka Őrség te jedne privatne farme u naselju Jak. Sudionici sastanka su se složili da su u interesu i hrvatske i mađarske strane suradnja i koordinirano zajedničko djelovanje na očuvanju međimurskog konja te da konkretne akcije po tom pitanju treba početi provoditi čim prije. Obje su strane pokazale spremnost na suradnju, stoga se nadamo da će uskoro biti vidljivi i prvi konkretni rezultati ove suradnje.