Što učiniti u slučaju pronalaska ozlijeđene ili smrtno stradale bijele rode?

Djelatnici Međimurske prirode već devetu godinu provode monitoring bijele rode, a svake se godine krajem lipnja organizira prstenovanje mladih roda. Ove je godine u 17 aktivnih gnijezda zabilježeno 28 mladih roda.

Bijele rode često stradavaju zbog pada iz gnijezda pri prvom pokušaju leta ili pri sudaru s žicama. Primjerice, ove godine bilježimo stradavanje čak 9 malih bijelih roda. Tri su ozlijeđene u Novakovcu prilikom pada gnijezda zbog nevremena, a tri su pronađene uginule pod gnijezdom u Podturnu kao rezultat borbe za teritorij s drugom rodom. Još tri jedinke uginule su iz nepoznatog razloga na gnijezdu u Totovcu, a uzrok smrti mogao bi biti povezan s požarom na obližnjem odlagalištu otpada.

Dojave

Sukladno zakonu o zaštiti prirode, svaka osoba dužna je prijaviti pronalazak ozlijeđene, usmrćene ili slučajno uhvaćene strogo zaštićene životinjske vrste pa tako i bijele rode. Dojava se obavlja putem obrasca za dojavu na poveznici http://lime.haop.hr/limesurvey/index.php/927612/lang-hr ili telefonski na 112, najkasnije u roku od 24 sata, na način kako je to predviđeno u okviru sustava za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja. U slučaju pronalaska ozlijeđene ili bolesne bijele rode nalaz je potrebno javiti i Međimurskoj prirodi, koja će putem nadzorne službe životinju preuzeti te transportirati na liječenje i oporavak u Centar za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih životinja. Nakon izlječenja i oporavka životinje se vraćaju u prirodu. Međimurska priroda je u proteklih 10 godina spasila 15-ak malih bijelih roda.

U Mađarskoj je na liječenju mlada roda koja je prstenovana na gnijezdu u Kotoribi krajem lipnja ove godine, a samo mjesec dana kasnije pronađena je u mjestu Batyk, stotinjak kilometara sjeverno od njezinog prvog doma. Nije to velika udaljenost naspram one koju rode prevaljuju na svom putu za južnu Afriku, no za rodu koja je tek naučila letjeti i ta je brojka respektabilna.

Ne znamo što je mladu rodu nagnalo da tako brzo napusti roditelje, ali u svakom slučaju želimo joj brz oporavak i sretan put!