Dio sam svega što sam pročitao

U Mjesecu hrvatske knjige koji ove godine u fokus stavlja upravo planet Zemlju, podsjećamo na značajnu literaturu iz opusa Međimurske prirode. Preporučamo tri knjige kojima bi se svaki pravi Međimurec trebao dati oduševiti!

 

 

„Dio sam svega što sam pročitao.”  Theodore Roosevelt

 

Na početku bijaše stablo – 50 godina zaštite prirode u Međimurju (1963. – 2013.)

Ovo je knjiga o vremenu i ljudima koji su prije pola stoljeća započeli priču o zaštiti prirode u Međimurju, pa o onima koji su tu priču nastavili, a na kraju i onima koju tu priču pišu i danas. Od jednog zaštićenog stabla 1963. godine do Regionalnog parka Mura – Drava (2011.) i prepoznavanja prirodnih vrijednosti Međimurja od UNESCO-a (2012.) prošlo je pola stoljeća. U knjizi ćete uvijek iznova pronaći nešto zanimljivo i poučno te lakše smjestiti Međimurje u globalni kontekst zaštite prirode.

Ponudu za kupnju knjige zatražite preko naših kontakt podataka ili je pronađite u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

 

Žaba, kača, kuščar

Ova publikacija ima višestruki značaj jer su između njenih korica po prvi put obrađene vrste vodozemaca i gmazova koje obitavaju na staništima u Međimurju. U regiji poput naše, koja obiluje vodom na površini zemlje – rijekama i rukavcima, jezerima, retencijama, potocima, barama, lokvama – vodozemci i gmazovi uobičajena su pojava. Ili barem tako volimo misliti. No, koliko znamo o tim malim, a tako važnim stvorenjima? Zapitamo li se ikad koliko bi bio siromašniji naš zavičaj bez tih skunjkači, kuščari i kači? Vodozemci se smatraju najugroženijom skupinom kralježnjaka na Zemlji, a čak trećini danas poznatih vrsta vodozemaca prijeti izumiranje.

Publikaciju preuzmite na našoj web stranici.

 

Međimurska priroda – iz blata i zlata

Ova knjiga pruža prvi cjeloviti pregled zaštićenih područja i pojedinačnih stabala Međimurske županije o kojima brine Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Osamdesetak fotografija u boji i opisi svakog pojedinog zaštićenog područja otvaraju nove poglede na međimursku prirodnu baštinu. Podnaslov knjige savršeno oslikava elemente od kojih je stvorena međimurska priroda: iz panonskog blata i dravskog zlata. Pogledajte boju Mure u bilo koje doba ili pak simboliku dravskog zlata, i sve će biti puno jasnije. Knjiga je dvojezična, hrvatsko-engleska, a tiskana je povodom 10-godišnjice rada Javne ustanove Međimurska priroda.

Ponudu za kupnju knjige zatražite preko naših kontakt podataka ili je pronađite u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

 

 

 

Uzmite, čitajte, posjetite, doživite i čuvajte međimursku prirodnu baštinu!