Pregled aktivnosti Službe čuvara prirode u 2022. godini

Još jedna godina je iza nas. Kao i svaka prethodna, bila je puna izazova i poteškoća koje smo manje-više uspješno savladali i uspješno godinu priveli kraju. Odrađen je velik broj terenskih nadzora, izvršeni su svi planirani monitorinzi i ostvareni svi ciljevi planirani godišnjim programom rada. Početkom godine, nakon provedenog natječaja, u Službi čuvara prirode zaposlen je novi djelatnik čime se stječu uvjeti za većim prisustvom čuvara prirode na terenu i još kvalitetnije odrađivanje zadataka u što kraćem roku.

Unatoč činjenici da u Službi čuvara prirode rade dva djelatnika te glede površine zaštićenih područja unutar Međimurske županije kojima upravlja Međimurska priroda i nad kojima se vrši nadzor, odnosno obilazak terena, brojka od 150 obavljenih nadzora terena u 2022. godini i više je nego zadovoljavajuća. Uz sve druge aktivnosti i zahtjeve službe, Služba čuvara prirode izvršila je sve planirane aktivnosti sukladno godišnjem planu rada, a dio najzapaženijih donosimo u nastavku.

Kao nastavak borbe protiv krivolova na ptice, u sklopu koje je tijekom 2021. godine uspješno odrađena akcija uklanjanja ilegalnih lovačkih čeka s područja jezera HE Dubrava kod preloške marine, sudjelovali smo na trodnevnom kampu protiv krivolova na ptice na delti Neretve u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u suradnji s udrugom Biom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Sukladno edukaciji o borbi protiv krivolova na ptice, educirali smo se i o samim pticama na treningu prepoznavanja ptica. Ovaj trening je zasigurno bila jedna od kompleksnijih edukacija koja se protezala kroz više mjeseci te desetke predavanja i terena, a završila je ispitom prepoznavanja izgleda i pjevova 200-tinjak vrsta ptica.

Povodom Svjetskog dana rendžera organizirali smo drugi Kamp za mlade čuvare prirode. Kamp je organiziran u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Čakovec prigodno na datum 31. srpnja kada se obilježava Svjetski dan rendžera. Sudionici kampa bili su osnovnoškolci od 7 do 12 godina, ukupno njih trideset. Sudjelovanje na kampu zavrijedili su svojim volonterskim radom u aktivnostima Međimurske prirode odnosno prenošenju vodozemaca preko prometnica, praćenju jelenka, lastavica i piljaka, zatim sudjelovanjem na ljetnim radionicama te drugim kreativnim aktivnostima posvećenim prirodi i zaštiti prirode.

Još jedna manifestacija koja je održana po drugi puta, ali svakako ne i zadnji bila je kulinarsko druženje pod nazivom Eko kotlić na Trgu međimurske prirode. Drugo izdanje Eko kotlića okupilo je 13 ekipa, a 300 posjetitelja je u subotu 24. rujna odlučilo družiti se na Trgu međimurske prirode u Križovcu.

Jedna od novina koje koristimo u svakodnevnom radu su foto zamke. One nam daju podatke o prisutnosti određenih vrsta divljih životinja na nekom području te o mogućem broju jedinki određene vrste. Foto zamke se postavljaju na ciljana mjesta gdje je već otprije poznato da životinje redovito prolaze, a zabilježeni podaci nam pružaju vrijedne informacije o vrsti životinja koje prolaze te o dnevnoj ili sezonskoj učestalosti njihovog prolaska. Kako bi skroviti svijet zabilježen na foto zamkama približili zainteresiranoj javnosti, pokrenuli smo serijal filmića pod nazivom Što je sova vidjela.

I tijekom 2022. godine smo nastavili s obilježavanjem zaštićenih područja informativnim tablama, postavljanjem kućica za ptice i hotela za korisne kukce diljem Međimurja, u suradnji sa školama i lokalnim stanovništvom.

Godinama postupamo po dojavama o stradalim strogo zaštićenim životinjama, ponajviše pticama. Svake godine na terenu pokupimo dvadesetak ptica, od kojih su neke smrtno stradale, ali i one kojima treba pomoć, bilo da su ozlijeđene ili bolesne. Stradale životinje zbrinjavamo i liječimo u suradnji s udrugom Awap koja brine za stradale životinje tijekom njihovog liječenja pa sve do eventualnog vraćanja u prirodu. Neke uspijevamo i sami spasiti, a kako se u novoj ulozi snašao naš novi djelatnik pogledajte ovdje.

Od niza akcija koje iniciramo ili u kojima sudjelujemo kao partneri u suradnji s raznim institucijama i udrugama ističemo sadnju stabala na Črečanskom polju. Na području između Črečana i Pretetinca na lokalitetu Črečansko polje posadilo se se oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja kako bi se poboljšalo stanište za brojne životinjske vrste koje borave na tom području.

PODSJEĆAMO: Na internetskim stranicama Međimurske prirode dostupan je obrazac dojave čuvarima prirode. Putem tog obrasca, svi zainteresirani mogu prijaviti uočeni problem u prirodi, a prijava se upućuje direktno čuvarima prirode koji onda dalje postupaju po službenoj dužnosti.